Ben jij verslaafd aan suiker?
Suiker activeert het beloningssysteem in de hersenen. Zoet eten is zo geliefd omdat het een grote impact heeft op het beloningssysteem in de hersenen, ofwel het ‘mesolimbische dopaminesysteem’. De neurotransmitter dopamine wordt vrijgegeven door neuronen in dit systeem als reactie op een lonende gebeurtenis.
Drugs als cocaïne, amfetaminen en nicotine gijzelen dit neurologisch systeem. Activatie van dit systeem leidt tot een intens beloningsgevoel dat kan resulteren in hunkering en verslaving. Drugs en suiker activeren allebei hetzelfde beloningssysteem in de hersenen, veroorzaakt door de afgifte van dopamine.
Drugs en suiker activeren hetzelfde beloningssysteem in de hersenen. Dit chemisch circuit wordt geactiveerd door natuurlijke beloningen en gedragingen die essentieel zijn voor het voortbestaan van de mens, zoals smaakvol voedsel eten, seks hebben en sociaal interacteren. Het systeem activeren zorgt ervoor dat je de gedraging nog eens wil doen, omdat het zo goed voelt.
Een heel aantal problemen die zich voordoen bij een ‘middelengebonden’ stoornis. Deze omvatten hunkering, voortzetting van het gebruik van het middel ondanks negatieve consequenties, proberen maar niet kunnen stoppen, tolerantie en ontwenning. Hoewel suiker makkelijk te verkrijgen is, kan overmatige consumptie leiden tot een aantal problemen die vergelijkbaar zijn met die bij een verslaving. Het blijkt dus dat suiker verslavende eigenschappen heeft. Er is momenteel geen concreet bewijs dat suiker linkt met het verslavingssysteem bij mensen, maar studies met ratten wijzen wel die kant op.
Zoete verleiding
Dopamine speelt een belangrijke rol in het brein. Het stuurt onze aandacht naar dingen in de omgeving die zijn gelinkt aan gevoelens van beloning, zoals lekker eten. Het dopaminesysteem wordt actief bij het vooruitzicht van genot.
Dit betekent dat onze aandacht getrokken kan worden naar taart en chocolade ondanks dat we niet echt honger hebben, door hunkering op te roepen. Onze routines kunnen zelfs suikerhunkeringen oproepen. We kunnen onderbewust chocolade of frisdrank willen in de namiddag omdat het deel is van onze dagelijkse gewoontes.
Suikerintolerantie
Herhaaldelijke activatie van het dopaminebeloningssysteem, bijvoorbeeld door het eten van veel gesuikerd voedsel, veroorzaakt dat het brein zich aanpast aan de frequente stimulatie van het beloningssysteem. Als we op regelmatige basis genieten van dit voedsel, begint het systeem te veranderen om overstimulatie te voorkomen. Met name de dopaminereceptoren beginnen te ‘downreguleren’.
Als er minder receptoren zijn voor het dopamine om zich aan te binden, is het effect ervan bij een volgende keer dat we dit voedsel eten afgestompt. Er is meer suiker nodig om dezelfde mate van beloning te voelen. Dit is vergelijkbaar met tolerantie bij drugsverslaafden, en leidt tot escalerende consumptie. De negatieve consequenties van onbegrensde consumptie van gesuikerd voedsel zijn onder meer gewichtstoename, tandproblemen en de ontwikkeling van metabole aandoeningen, waaronder type 2 diabetes.
Stoppen met suiker leidt tot ontwenning
Suiker kan een krachtige invloed op het gedrag uitoefenen, wat het heel moeilijk maakt om het uit ons dieet te bannen. “Cold turkey” stoppen met een voedingspatroon met een hoog suikergehalte leidt tot ontwenningsverschijnselen.
De duur van de vervelende ontwenningssymptomen die volgen op een suikerdetox varieert. Sommige mensen functioneren snel weer normaal zonder suiker, terwijl anderen zware hunkeringen ervaren en het heel moeilijk vinden om gesuikerd voedsel te weerstaan.
De ontwenningsverschijnselen hangen af van individuele gevoeligheid voor suiker en het dopaminesysteem dat zich moet aanpassen aan een suikervrij bestaan. De plotse daling van de dopaminelevels veroorzaakt de psychologische symptomen zoals hunkeringen, zeker in een omgeving met een overvloed aan zoete verleidingen die je nu moet weerstaan.
Waarom stoppen met suiker?
Suiker van je dieet schrappen is niet makkelijk. Aan veel verwerkt en kant-en-klaar eten wordt immers suiker toegevoegd. De omschakeling van suiker naar zoetstoffen (Stevia, aspartaam en sucralose) zorgt ervoor dat je minder calorieën tot je neemt, maar het voedt nog steeds de verslaving voor zoet. Hetzelfde geldt voor suikervervangers, zoals agave, rijstsiroop, honing en fructose. Dat is gewoon vermomd suiker, die het belongssysteem in je brein net zo hard activeren als sucrose.
De fysieke voordelen van stoppen met suiker eten zijn mogelijk gewichtsverlies en vermindering van acne, verbetering van je slaap en humeur en het kan de drie-uur-dipjes op het werk of op school verhelpen. En als je minder suiker bent gaan consumeren, dan kan gesuikerd voedsel daarna overdadig zoet proeven. Dat komt doordat je zoetsensatie weer in evenwicht is en dat verkleint de kans op overconsumptie! Doe jij mee?
Geroosterde Zalm met Courgette en Walnoten
In dit blogbericht leer je hoe een gezond gerecht, zoals geroosterde zalm met courgette en walnoten je omega 3 kan verhogen. Lees waarom omega 3-vetzuren bijdragen aan hartgezondheid, hersenfunctie, ontstekingsremming en meer, om je lichaam optimaal te ondersteunen.
Mijn nummer 1 favoriet skin care product!
In dit blog artikel vind je veel wist je datjes. Je gaat ook begrijpen waarom wij het zo belangrijk vinden om onze huid langs binnen te verzorgen. Ben je klaar voor een revolutie in huidverzorging?
Op dieet met Kelly
Hoe waren jouw zomermaanden? Heb je net als mij ook te veel ijsjes gegeten? Veel terrasjes gedaan met suikkerrijke cocktails? Ik vind het alvast hoog tijd om extra te focussen op een gezonde levensstijl. Wie gaat er vanaf 16 september mee op Dieet met Kelly?
De 5 hoofdingrediënten van een gezonde huid.
Een gezonde huid start vanbinnen uit. Wanneer je je lichaam vanbinnen verzorgt ga je stralen aan de buitenkant. We geven je de 5 hoofdingrediënten voor een stralende huid.
Lees je etiketten...
Bij FIZIQ staan we bekend voor onze kritische, no-nonsense aanpak. We werken dan ook alleen met producten die volgens ons goed genoeg zijn. En dit geldt zowel voor onze voeding, supplementen en eiwitten maar zeker ook voor de verzorging van ons lichaam.
Je hebt niets te verliezen, enkel overtollige kilo's...
We delen hier graag het verhaal van Mieke. Toen ze voor de eerste maal bij ons op consultatie kwam zat er een mama voor me die wel helemaal leeggezogen leek. Haar zelfvertrouwen was ver te zoeken. Lees hieronder de getuigenis van Mieke
Het is precies één jaar geleden
In deze blog lees je de getuigenis van Rina. Hoe die ene beslissing je leven kan veranderen. Het is cliché maar gezondheid blijft het allerbelangrijkste in een mensenleven. En dat is nu net wat Rina afgelopen jaar op nummer 1 heeft gezet; werken aan haar gezondheid.
Herfstdip? Deze vitamines heb je nodig!
De Herfst is officieel in het land en dat zorgt voor meer zieke mensen en de typische mentale dipjes. Gelukkig zijn er wel dingen die je kan doen om je weerstand te vergroten en je lichaam en geest sterker te maken zodat het beter bestand is tegen pijntjes, kwaaltjes en energiedipjes. Een gezonde levensstijl met voldoende rust en een gezond dieet in combinatie met de juiste vitamines en mineralen zijn de sleutel tot een sterk lichaam.
Balletjes van RainPharma shakes
Wil je graag eens een afwisseling met je shake? Probeer dit gezonde tussendoortje een uit!
Waarom zou ik voedingssupplementen gebruiken?
Voedingssupplementen, zijn die echt nodig als ik gezond en gevarieerd eet? Gezond eten is inderdaad de basis, die je nooit kan evenaren met supplementen. Toch blijft het moeilijk om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Ons lichaam heeft door onze veeleisende levensstijl vaak wat extra ondersteuning nodig. Benieuwd waarom jij ook baat kan hebben bij het nemen van één of meerdere voedingssupplementen? We sommen het even voor je op.
Wat eten we nu best?
Gezond eten...wat is dat nu eigenlijk? Er zijn ons de laatste jaren langs alle kanten heel wat adviezen opgelegd. Zoals de fameuze voedingsdriehoek met vooral veel granen of de bekende slogan: "Melk is goed voor iedereen". Spijtig genoeg waren ze niet allemaal even correct. Net als ze vroeger dachten dat het eten van vetten tot hart- en vaatziekten zouden leiden... Tja niet alle vetten hoor...